Múlt és Jövő a jelenben

A Múlt és Jövő online melléklete

Mojci lehem min haarec

A kenyér áldását mondjuk a kenyér megszegésekor, legalább sabatkor. A kenyérre, a legalapvetőbb, s ezért a legszentebb élelmiszercikkre, amelynek az ára egyre feljebb kúszik, egyre többünk egzisztenciáját fenyegetvén.
A húgom közölte velem, hogy nem hajlandó 1000 forintot kiadni egy kenyérért – négy főt kell etetnie – ezt kihozza 200 ft-ból. Lecsaptam az ötletre – és kértem egy leckét tőle, hogy megoszthassam a Múlt és Jövő olvasóival. Az így megtakarított forintocskák menjenek a folyóiratunk és a könyveink – (Judeomán) Mórickának mindenről ugyanaz jut az eszébe – magunkhoz váltására, vagy csak ennek segítségével éljük túl az előttünk álló időket. Vagy juttassuk az így elkészített szent ételt a rászorulóknak.

Ehhez kíván kedvet, leleményt és „vissza a gyökerekhez” elégedett jóérzést
A Múlt és Jövő közössége

Dagasztás nélküli kenyér /DNK/ alap recept

Hozzávalók:


40 dkg liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál szárított élesztő
3 dl langyos víz

  • liszt a formázáshoz
    Fedeles jénai vagy fedeles vaslábas

Elkészítés:

1.
Reggel vagy este a hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Sorrend: liszt, só, élesztő, végül a
víz. Konyharuhával letakarva huzatmentes helyre tesszük pl. a még be nem kapcsolt sütőbe. Kb. 12 óráig pihentetjük.
Nem kell megijedni, ez egy galuskatésztánál kicsit sűrűbb massza lesz.

2.
Erősen lisztezett deszkára vagy pultra borítjuk a tésztát és minden oldalára, tetejére lisztet
szórunk, hogy ne ragadjon.
Kezünkkel téglalap alakúra lapogatjuk.
Majd 3 hajtást csinálunk. Jobbról a közepéig, rá balról, végül alulról ketté. Ezáltal tartása lesz.
A széle kerüljön alulra, és szép cipót formálunk. Konyharuhával letakarjuk és amíg a sütő
bemelegszik, pihentetjük, ez kb. 20 perc.
Ekkor a fedeles sütőedényt/jénait/vaslábast behelyezzük középmagasra a sütőbe,
250 fokra alsó, felső sütésre állítjuk be.

3.
A cipó tetejét éles hegyes ķéssel 3-4-szer bevagdossuk.
Óvatosan, vastag konyharuhával kivesszük a sütőedényt, behelyezzük a tésztát és a fedeles
edényben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kész.
Pofon egyszerű, leírni tovább tart.

Cifrázás:
Búzakorpát, köménymagot keverhetünk a tésztába.