Past and Future in the present

The Past and Future online annex

Huszár Ágnes: Borisz Romancsenko (1926-2022)

Posted on

Sorry, this entry is only available in Magyar.

2022. március 18-án, pénteken Harkivban bombatalálat érte azt a lakóházat, amelyben a 96 éves holokauszttúlélő lakott. Borisz Romancsenko azonnal meghalt.
Ukrajna államfője, Volodimir Zelenszkij így búcsúzott tőle:
„Harkivban megölték Borisz Romancsenkot, a náci megsemmisítő táborok egykori foglyát. Kilencvenhat éves volt. Gondoljátok csak meg, kérlek benneteket, mi mindent élt át ez az ember.
Túlélte Buchenwaldot, Mittelbau-Dorát, Peenemündét, és Bergen-Belsent, ezeket a Hitler által létesített haláltáborokat. És egy orosz lövedék végzett vele abban a több emeletes harkivi lakóházban, amelyben élt.”

Fahidi Éva magyar holokauszttúlélő, Weimar díszpolgára így búcsúzott tőle:
„Kedves Borisz! Egy évvel idősebb vagyok nálad és hozzád hasonlóan én is kemény munkával, éhezéssel, fagyoskodással töltöttem a legszebb éveimet, majd a társaim segítségével elhatároztam, hogy életben maradok.
Az életért harcoltunk, ezért tudom, milyen volt az életed, tudom, hogy te is jobb életet akartál a fiataloknak, soha többé háborút, és te is elárulva érezted magad, amikor egy újabb hataloméhes bolond háborút kezdett, és ámokfutása, úgy tűnik, nem áll meg.
Emlékszünk rád. Hűséges lelked példaként tündököl: megállás nélkül tovább kell mennünk, harcolnunk kell, amíg minden zsarnok el nem tűnik a földről. Maradj velünk, és harcolj velünk, amíg a demokrácia mindenhol győz és minden annak érdekében történik, hogy a háború és ami ahhoz vezethet, egyszer s mindenkorra eltűnjön a világból.
Évád”