Múlt és Jövő a jelenben

A Múlt és Jövő online melléklete

Kőbányai János: No ünnep! Legalábbis a jelen időnkben: nem

Éppen elégedetten el akartam zárni a mániákusan megszokott Arutz 12 híradómat (a feleségem már a nehéz napja után elaludt rajta Izraelben), de még a hirdetések után szerettem volna megnézni a közeli pészahi repülő járatokról szóló a tartalomjegyzékben feltüntetett riportot. S aztán folytatni a Krím félsziget történelmével kapcsolatos búvárlásaimat, mert rájöttem, hogy történelme nem magyarázható az ukrán orosz közös („pánszláv”) elbeszéléssel.
Az elégedettségemnek az adott okot, hogy az ukrajnai háborúval ellentétben, éppen a gyors-öldökléssel ellentétes eseményeket láthattam vezető hírekként. Mégpedig olyan szereplőkkel, akik a világháborúval fenyegető konfliktus híreiben is vezető szerepet játszanak. A híradó végére képeket ígértek a közös vacsoráról. (Vajon mi lehet a menü? Kóser, az biztos.)
Ma este (2022. Márc.27) az izraeli sivatagi oázisban Sde Bokerben, Antonhy Blinken és Naftali Benet (és a „magyar” Jair Lapid) Marokkó, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, és Bahrein külügyminisztereit fogadták. Még egyszer: Izraelben. Talán ez a találkozás céljánál is fontosabb, amit „egyébként” az iráni atom fenyegetés összehangolt kezelése ügyében hívtak össze.
Milyen ügyesen mozog ez a Lapid gyerek, milyen államfői aurát teremt Benet, ismertem el feleségemnek, mert vele ellentétben nem tartottam okosnak a dörzsölt diplomata-róka Nethanyahu lecserélését ilyen nehéz történelmi kihívások évadján. („Na ugye” – de nem hiszel a meglátásaimban” – lettem ledorongolva WhatsAppon.)
A hirdetés után már a Hedera városkában (Kardos G. György regényeiben szerepel sűrűn e Negev sivatag széli helyiség neve) „piguá” (merénylet) hírei foglaltak el minden teret. Lassan bontakozik ki minden mozaikja. (Két vagy három izraeli arab egy buszmegállóban előrántott gépfegyverekkel elkezdett lődözni békés járókelőket – két halálos áldozat, tucatnyi sebesült – , míg véletlenül arra járó határőrök „neutralizálták” (ezt a kifejezést használják velük kapcsolatban) őket.

Az elkövetők unokatestvérek, az Iszlám Állam követői. Az akció előtti videójukban

A sorban megszólaló kommentátorok, politikusok azt taglalják, hogy ez palesztin „üzenet” -e a történelmi találkozóknak, avagy egy hetekkel ezelőtt elkezdődött, a ramadan ünnep előtt amúgy is felforrósodó terrorhullám újabb taraja -e?
Kik lehetnek a terroristák mögött, kik rendelték meg az „eseményt”, kik akartak beleköpni az ünnepi levesbe?
Se „bezzeg” békés kép, hangulat a glóbus arrébb lévő hajlatáról, sem ünnepi menü – s a pészahi repülő információk is lekerültek a napirendről.
OK. „Levettem” – csak a tradíciókban, régi könyvekben van ünnep – nem a korszakunk jelenében.