Past and Future in the present

The Past and Future online annex

Huszár Ágnes: Zelenszkij kimérái

Posted on

Sorry, this entry is only available in Magyar.

 A kiméra mesebeli szörny, elöl oroszlán, közepén kecske, teste sárkányfarokban végződik. Veszedelmes, tűzokádó lény, így ismertük meg őt Homérosz Iliászában. Bár a görög monda szerint a hős Bellerophon megölte, a levegőből lenyilazta, mitikus élete azóta is tart. Nemcsak korinthoszi vázafestők kedvelt motívuma maradt, hanem modern fantáziafilmekben és videójátékokban is fel-felbukkan. Megjelenése rossz ómen, háborút, pusztulást jelez.
Amikor azonban Volodimir Zelenszkij, Ukrajna államelnöke február 26-án, szombaton reggel megjelent Kijev egyik nevezetessége, a Kimérás Ház előtt, sok ukrán és az ő harcukat rokonszenvvel figyelő külföldi számára hozott megkönnyebülést és reménységet.
A 2014-es majdani forradalom elkergette az oroszbarát és végtelenül korrupt Janukovicsot. Ez követően Ukrajnában erős demokratizálódási folyamat indult meg. Ennek egyik következményeként 2019-ben államfőnek választottak egy zsidó embert, a politikától távoli területről érkező Volodimir Zelenszkijt.
Volodimir Zelenszkij 1978-ban született Krivih Rihban, orosz anyanyelvű zsidó családban. Szülővárosában jogi diplomát szerzett, de jogászként soha nem dolgozott. Színészként, előadóként lépett fel, megalapította a Kvartal 95 filmstúdiót. Országosan népszerűvé egy A Nép Szolgája című filmsorozatban lett, amelyben az általa alakított szereplőt váratlanul államelnökké választják. És az élet megvalósította a film történetét. Zelenszkij a filmsorozat címén pártot jegyeztetett be, és 2019-ben csakugyan Ukrajna államfőjévé választották.
Az orosz média folyamatosan rágalmazza személyét, tömeggyilkosnak, ukrán Hitlernek nevezik, Putyin televíziós nyilatkozatában pedig “drogos újnáci”-nak. Az orosz hadsereg ukrajnai bevonulásának az egyik ürügye a putyini propaganda szerint az volt, hogy az ukrán államhatalom tömegesen gyilkoltatja a Donyec-medence és a Luhanszki terület orosz lakosságát.
Ennek semmi alapja nincsen, de az orosz média már 2014-ben kihasználta a náci kártyát az ukránokkal szemben. Akkoriban a kormányhoz közeli Pervij Kanal  azt állította, hogy ukrán katonák keresztre feszítettek egy hároméves orosz kisfiút Szlovjanszkban. Ez a hazugság akkor lelepleződött, de ez nem veszi el a média kedvét a továbbiaktól. Köztudomású, hogy Zelenszkij fejére vérdíjat tűztek ki. Egy televíziós felvételen úgy búcsúzott el, mint egy “még létező ország még életben levő államfője”. Ekkor az orosz propagandagyár elkezdte megint ontani a hazugságot arról, hogy Zelenszkij ellopta az államkasszát és külföldre menekült.
A tolvaj és gyáva zsidóról szóló rágalmak fényes cáfolataként jelent meg Zelenszkij 26-án reggel Vladiszlav Gorodetszkij legendás épülete előtt és nyilatkozott a tévéstáboknak. Az 1900-ban egy mocsár szélére felhúzott épület tetején rettenetes, tűzokádó szörnyek nyújtózkodnak. De az emberi tisztességet és bátorságot nem győzhetik le, erre mutat példát az egész világnak Ukrajna első zsidó államfője.

Volodimir Zelenszkij legyőzte a kiméráit.