Múlt és Jövő a jelenben

A Múlt és Jövő online melléklete

Elfeledett arcok: 12+1 legendás alak Szeged zsidó múltjából

A Baumhorn kiállítást követően, ugyancsak a szegedi Klauzál téren, újabb izgalmas utcai tárlatra invitáljuk a szegedieket és a városba látogatókat. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának REDISCOVER projektje különleges karton szobrok formájában mutatja be a város egykori zsidóságának 12 jeles egyéniségét, valamint mellettük a világhírű szegedi zsinagóga építészét, Baumhorn Lipótot.

A 12 jeles egyéniség között természetesen elsőként a két nemzetközi hírű Löw rabbit, Lipótót és Immánuelt említjük. Helyet kap mellettük dr. Birnfeld Sámuel, a polihisztor tudós rabbi is. Bemutatunk négy híres kereskedőt, üzletembert is: Pick Jenőt, Kotányi Jánost, Holtzer Tivadart és Winter Ármint. Pick Jenő és Kotányi János neve, illetve a Pick szalámi és a Kotányi fűszerek máig közismertek a nemzetközi porondokon is, a textíl kereskedő Holtzer családot a szegediek elsősorban a híres Bástya focicsapat révén ismerhetik. Winter Ármin pedig az egykori Winter A. és Társa Első Szegedi Mechanikai Kefegyár Rt. megalapítója volt.

Nagy örömünkre szolgál, hogy öt kivételes nő is szerepelni fog a kiállításon: Fischhof Ágota, az első magyar szakképzett könyvtárosnő; Kárászné Szivessy Mária a szegedi irodalmi szalonok jeles vezetője; lánya Kárász Judit szociofotós és a város másik jeles női fotósa Bäck Manci. Végül, de nem utolsó sorban Janikovszky Éva, Kossuth- és József Attila díjas írónő, akiről kevesen tudják, hogy Szeged város szülötte.

A kiállítás 2020. november 2-án kerül kihelyezésre, és 6-ig lesz látható Szegeden a Klauzál téren.

A szervezők szándéka szerint az időjárási viszontagságoknak is hosszú ideig ellenálló, két dimenziós karton szobrok a kiállítás után a zsinagóga kertjében lesznek megtekinthetők.