Múlt és Jövő a jelenben

A Múlt és Jövő online melléklete

Gera Judit: Hollandiában egymást követik a második világháborús antiszemitizmus bűnével kapcsolatos, hivatalos beszédek

Hollandia egyik legnagyobb országos napilapjában, a Trouw-ban [Hűség] 2020. október 22-én jelent meg, hogy a Protestantste Kerk Nederland (PKN, a.m. Holland Protestáns Egyház) beismeri bűnösségét abban, hogy közömbös magatartást tanúsított a második világháború előtti, alatti és utáni időszakban az antiszemitizmussal szemben. Nemcsak az ebbéli kudarcát ismerte el, hanem azt is, hogy e kudarc valójában közreműködést jelentett az antiszemitizmus általános klímájának kialakulásában és fenntartásában is.

A 2004-ben megalakult, a holland református, szigorú református és az evangélikus egyházakat összefogó protestáns egyházi szervezet, a PKN titkára, René de Reuver fentiekkel kapcsolatos beszédét a Kristályéjszakára emlékező esemény alkalmával fogja elmondani a holland zsidó közösség előtt, november 8-án, a Rav Aron Schuster zsinagógában. Ebben a beszédben többek között ez áll: “Nem álltuk meg a helyünket sem abban, amit mondtunk, sem abban, hogy hallgattunk, sem cselekedeteinkben, sem magatartásunkban, sem pedig a gondolatainkban.”.

A Holland Protestáns Egyház nem bocsánatot kér, mert ez a fordulat nem tartozik az egyházi nyelvhasználathoz, vallja De Reuver. Ezzel szemben inkább megvallja bűnösségét a zsidó közösség előtt. De Reuver szerint a bűn a legsúlyosabb szó, amellyel valamilyen hiba elkövetését illetni lehet. Hozzátette még: “Nem arról van szó, hogy el akarunk határolódni a múlttól, hanem arról, hogy felelősséget vállalunk tetteinkért, és beismerjük hibáinkat.”

De Reuver tisztában van azzal, hogy mindez túl későn következik be, és erős szégyent érez emiatt. Ez az első alkalom, hogy a PKN beismeri második világháborús bűneit. Gesztusának azok a hasonló események teremtik meg kontextusát, amelyek a 2020-as évben, még korábban következtek be. Május 4-én, amikor minden évben a háború áldozataira, első sorban a meggyilkolt zsidókra emlékeznek országszerte, beszédében Willem Alexander király kritikus felhangokkal illette a második világháború idején Angliába menekült dédanyját, Vilma királynőt az antiszemitizmussal kapcsolatos hallgatása miatt, Rutte miniszterelnök pedig az akkori holland hatóságok cselekedeteiért kért elnézést.

De Reuver hangsúlyozza, hogy a bűn megvallása nemcsak a múltról szól, hanem a jelenről és a jövőről is: az antiszemitizmus ellen ma is és a jövőben is fel kell lépni.

Ez az összefoglaló, Maaike van Houtennek a Trouw c. napilapban megjelent cikke alapján íródott.
(Fenti képen: René de Reuver, a PKN titkára)

A holland protestáns egyház elismerte, hogy hallgatásával hozzájárult a zsidók üldözéséhez