Múlt és Jövő a jelenben

A Múlt és Jövő online melléklete

Kőbányai János: Markó Iván I947 – 2022

Mint annyi jó budapesti baráttal, vele is Jeruzsálemben ismerkedtem meg. A King David szálloda valamelyik termében, ahol Antall József miniszterelnök látogatása alkalmából adtak fogadást. (1991. május 15.) Mindketten idegenül kóvályogtunk a számunkra szokatlan közegben, míg szóba nem elegyedtünk, hogy egymásba kapaszkodva átevickéljünk az estén. Jómagam, mint tudósító követtem kívülről az eseményeket, Iván, mint meghívott celeb – aki bizonytalanul ingadozott akkor a két ország között. Egyikben nagy hírnek – sikereknek, botrányoknak – örvendett, a másikban is megbecsülték, de nem volt híresség. A Jeruzsálemi Művészeti Akadémián tanított két évig – s tervezett megtelepedni az országban, ahol fantasztikus eredményeket ért el az osztályával. Több vizsgaelőadást, és próbáját is végig kísérhettem. Iván eredményeit az is aláhúzta, hogy az izraeli fiataloknak nem adtak felmentést a hároméves katonai szolgálat alól, balett tanulmányaik ellenére sem– ezzel a nehézséggel is meg kellett küzdenie az egész más körülményekhez, kultúrához szokott mesterüknek. Nagy kár, hogy Ivánt nem tartották Izraelben (nem ő az egyetlen ilyen magyar), nagyon sokat tehetett volna az országért, amiért, a Dessewffy utcai zsinagóga hű látogatójaként is, rajongott. Különösen Iván a visszatérése utáni karrierjét tekintve oly végzetes az oly áhított ős-új haza be nem fogadása. Ugyanis az Ígéret földjétől visszatántorodva, újra Magyarországon már lefele indult, hogy most a magányos halálban végződjön.
Jeruzsálemben gyakrabban, de Budapesten is össze-összejöttünk beszélgetni, – meghívott próbáira, bemutatóira. Legutoljára a Várba, a Karmelita kolostorba, ami most más színjátékoknak ad teret és helyet. Halála megrázó hírén fel is horgad bennem: ha én, s más jó emberei hűbbek lettek volna hozzá, s nem a saját ügyeikbe merülnek, – akkor nem hagyott volna itt ilyen korán bennünket.
Nem olyan régen láttam viszont. Szintén egy halállal kapcsolatos eseményen. A Napút folyóirat megszüntetése alkalmából tartott rendezvényen – ahol levetítették egy régebbi Napút esten tartott produkcióját. (Mi is felléptünk egyszer egy MAZSIKE esten a régi időkben, amikor egy-egy híres művésszel készítettünk műsort az egykori Garai téri székházban, s ott is vetítettünk dicsőbb korszakából filmet.)
Ezt a részletet kértem most el Szondi Györgytől – akkor is megrendített ez az oly sokat mondó produkció, amely csak aláhúzta egy folyóirat társ megszüntetése alkalmával felcsapó érzelmeimet.
Az emlékeim, és a filmnegatívjaim közül – nem rég kezdtem rendezésükbe – sok képet idézhetnék itt. Fotóztam őt a Siratófalnál, s sok előadását is. Azonban ez a videó sokkal jobban megtestesíti az állapotot, amiben utolsó évtizedében élnie adatott – s amelynek megváltást hozott a távozás.

Lehet – ezzel sincs egyedül – ez a távozás elhozza majd a teljes befogadását is. A kánonba szervülést-emelkedést. Kivételesen tündöklő művész volt, akihez oly tragikusan nem passzolt a hulló csillag élet.

Forrás: Napút Búcsúest (videók) 2. rész